Een nieuwe nederlaag voor de Britse premier Theresa May: het Lagerhuis bepaalde woensdag dat het Britse parlement inzage moet krijgen in de uiteindelijke Brexit-deal en daarover een stemming mag houden alvorens die in werking gaat.
Dat meldt onder meer The Guardian.
Het draait om een amendement voor de Brexit-wet. Die moest de Britse minister die over het vertrek uit de Europese Unie gaan, vergaande bevoegdheden geven. Het ging hierbij onder meer om de inmiddels beruchte ‘clausule negen’, waarmee de regering zichzelf het recht voorbehoudt om de uittreding ook zonder parlementaire goedkeuring door te voeren.
Een doorn in het oog van het Conservatieve parlementslid Dominic Grieve. Hij leidde de inspanningen om een amendement aan de wet toe te voegen dat het definitieve stemrecht van het Lagerhuis garandeert. Meer ‘Tories’ sloten zich aan bij Grieve en daarom kwam de motie door het parlement, zij het met een krappe meerderheid van 309 tegen 305 stemmen.
Voor May betekent het een extra horde op weg naar ‘de uitgang’ in maart 2019. Zij hield eerder vol dat het parlement genoegen zou moeten nemen met ‘een betekenisvolle stem’, maar wilde niet garanderen dat die bindend zou zijn of überhaupt zou plaatsvinden vóór de dag van het vertrek.
Davis doet extra reddingspoging
Brexit-minister David Davis deed woensdag nog een poging om het amendement te blokkeren. Hij verklaarde dat de regering "een parlementaire stemming zal houden over de uiteindelijke deal zo spoedig mogelijk na het einde van de onderhandelingen", daarbij refererend aan de einddatum die EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde: oktober 2018.
Daarna zou nog een formele ratificatie volgen, zoals gemeengoed bij internationale verdragen. De laatste stap is dan een compleet wetsvoorstel van de regering, de zogenoemde Withdrawal Agreement and Implementation Bill waar de parlementariërs ook hun mening over kunnen uitspreken.
Voor Grieve was dit niet genoeg, schrijft Politico. Hij begrijpt niet waarom zijn amendement zo'n probleem is voor May en Davis als ze beweren het parlement toch een stem te geven.